Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ 1


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α. Το άρθρο αναφέρεται στη σχέση μεταξύ της ελληνική κοινωνίας και των μεταναστών. Η αρθρογράφος επισημαίνει ορισμένους μύθους που εύκολα απορρίπτονται, αν δοθεί προσοχή στις οικονομικές αναλύσεις. Δίνεται, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο μύθο της «πολιτισμικής αλλοίωσης», δείγμα ναζιστικής σκέψης κατά την αρθρογράφο, εφόσον κι αυτός βασίζεται στην επίπλαστη αντίληψη περί «πολιτισμικής καθαρότητας». Καταληκτικά, η αρθρογράφος επιδιώκει να διατυπώσει την άποψή της σχετικά με την αντιμετώπιση των παραπάνω στοχασμών. Η επιστημονική αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η εξεύρεση λύσεων στα νέα κοινωνικά προβλήματα που αυτή δημιουργεί ίσως να ανατρέψουν τους παραπάνω μύθους.  

Β1. Η εισροή μεταναστών σε μία χώρα, εύκολα μπορεί να οξύνει, αλλά και να προκαλέσει νέα κοινωνικά προβλήματα. Είναι σαφές πως ορισμένοι κύκλοι ενισχύουν ένα έντονα ρατσιστικό κλίμα εναντίον των μεταναστών με την πρόφαση ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά που μπορούν να συμβούν σε μία χώρα. Η αβάσιμη αυτή αντίληψη μετατοπίζει την ευθύνη για την ανεργία, τη διασάλευση της ασφάλειας, την οικονομική ύφεση στους μετανάστες, με αποτέλεσμα εκείνοι να αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από το γηγενή πληθυσμό. Εξαιτίας αυτού του κλίματος που διαμορφώνεται εναντίον των μεταναστών, ομάδες με ακραία συντηρητικό χαρακτήρα, βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την αντίληψη ότι η βία και η συνεπακόλουθη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τη λύση για την αποτροπή των κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.

 Β2. «Τρέχον αφιέρωμα του περιοδικού «Σύγχρονα Θέματα» περιέχει δεδομένα νομικά, πληθυσμιακά, χωροταξικής παρουσίας των μεταναστών και αναλύσεις για τις κοινωνικές συνέπειες της αντιμετώπισής τους, αναδεικνύοντας τα πολλά τελείως καινούργια κοινωνικά προβλήματα του όλου φαινομένου…».

Β3. (α) Η αρθρογράφος χρησιμοποιεί την επίκληση στη λογική. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρηματολογεί σχετικά με το μύθο της «πολιτισμικής αλλοίωσης», θεωρώντας πως είναι μια στερεοτυπική και ξενοφοβική αντίληψη που ξεκίνησε από την Ευρώπη και έφτασε στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο παραπάνω μύθος βασίζεται στο ψεύδος της «πολιτισμικής καθαρότητας», επιχείρημα που τεκμηριώνει με την αναφορά σε ιστορικά δεδομένα («Ολόκληρη η ιστορία είναι ατελείωτες συναντήσεις και διασταυρώσεις»).

(β) Το παραπάνω κείμενο ανήκει στα άρθρα. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται διότι φέρει τίτλο και έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο, σύμφωνα με την ένδειξη κάτω από αυτό. Τέλος, αποδεικνύεται και ο επικαιρικός του χαρακτήρας, εφόσον είναι σαφής η αφόρμησή του, δηλ. το νομοσχέδιο για τα παιδιά των μεταναστών.

Β4. έφθιναν = μειώνονταν, αλλοίωση = φθορά, απομονωμένες = αποξενωμένες , μνεία = αναφορά,  αποτρόπαιο = σκληρό.

Γ.  Ενδεικτικοί άξονες ανάπτυξης του θέματος.

Προσφώνηση = Κυρίες και Κύριοι…

Πρόλογος:
Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο γεωπολιτικό χάρτη του κόσμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και όσες ακολούθησαν στην Ασία λίγα χρόνια προκάλεσαν σειρά μεταναστεύσεων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, μάλιστα, λόγω της θέσης της ήταν εκείνη που δέχτηκε όγκο μεταναστών, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να τον αντιμετωπίσει. Καθετί ξένο, φοβίζει. Αυτό, φυσικά, ίσχυσε και στην περίπτωση των Ελλήνων. Ο ρατσισμός είναι η απόδειξη για το παραπάνω.

Κυρίως Θέμα:
Καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τα φαινόμενα αυτά οδηγούν στην υποβίβαση της αξίας του ανθρώπου= τα ανθρωπιστικά ιδανικά εξαλείφονται:

Καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Οξύνεται η ανασφάλεια και το πρόβλημα δεν επιλύεται. Η βία μπορεί να προκαλέσει μόνο βία. Ο αποκλεισμός προκαλεί εγκληματικότητα.
Οι πολίτες αποπροσανατολίζονται από τα ουσιαστικά προβλήματα και δεν αναζητούν τους υπαίτιούς τους.
Η ηθική εξαχρείωση και η απώλεια της ανθρώπινης πλευράς αναδεικνύει το τεράστιο ψυχικό μας κενό.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ανάγκη της αγάπης και της εκτίμησής μας:
Ανεκτικότητα, σεβασμός στα δικαιώματά τους, πίεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και διευκόλυνση της μετάβασής τους σε άλλες χώρες.

Επίλογος:
Οι Έλληνες ήταν πάντα φιλόξενοι αναδεικνύοντας το μεγαλείο του πολιτισμού τους. Η ιστορία τους τούς δίδαξε την πίκρα του ξενιτεμού. Η συμπαράστασή τους στους μετανάστες = δείγμα σεβασμού στην ιστορία τους.   

Ευχαριστώ πολύ.