Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΤΕΙ και πέτυχες (;)


Πολλοί διατείνονται πως οι νέοι μας ενδιαφέρονται για ανώτατες σπουδές και επιλέγουν υψηλόβαθμες παραδοσιακά σχολές• Νομική, Πολυτεχνείο, Ιατρική είναι σχολές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων μας, αν και αυτοί γνωρίζουν ότι με ένα τέτοιο πτυχίο το μέλλον τους στην Ελλάδα του 2010 είναι αβέβαιο. Οι υποψήφιοι όμως τους διαψεύδουν και πολλές φορές εμμένουν να επιλέγουν σχολές που δίνουν στον απόφοιτο «κύρος», όπως οι προαναφερθείσες. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση και την τάση που εμφανίζεται από μία μεγάλη μερίδα υποψηφίων να επιλέγουν κάποια σχολή με βάση τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2006 ο καθηγητής οικονομικής της εργασίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θ. Κατσανέβας, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως καθαρά πλέον οι υποψήφιοι επιλέγουν το μελλοντικό τους επάγγελμα, αφουγκραζόμενοι τις προοπτικές που τους δίνει. Χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί από τους νέους μας επιλέγουν την κατεύθυνση με βάση την προοπτική που τους δίνουν τα επιστημονικά πεδία και τις προοπτικές των σχολών που δύνανται να επιλέξουν μέσω αυτών. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που επιλέγουν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση και να επιλέξουν το επάγγελμα κάποιου από τους γονείς τους, θεωρώντας πως είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να επιβιώσουν επαγγελματικά. Στην ουσία, όλοι όσοι δεν έχουν γονείς με «στημένη» δουλειά, φροντίζουν να επιλέξουν το επάγγελμα εκείνο που θα τους παρέχει ασφάλεια και κέρδη.

Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση. Τα εργασιακά μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, καθώς και η αύξηση της ανεργίας σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους αυξάνει την ανασφάλεια των νέων και απαξιώνει την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι επιλογές του Υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους υποψηφίους και όλα θα κριθούν από τις πληροφορίες που θα λάβουν από εξωγενείς παράγοντες. Φέτος, μάλιστα, θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο η οικονομική δυνατότητα που έχει κάθε οικογένεια, η οποία θα προτρέψει ή θα αποτρέψει κάποιο μαθητή να σπουδάσει εκτός της περιοχής του.

Τα παραπάνω κριτήρια έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η κάθε πληροφορία που δίδεται από ειδικούς ή και αυτόκλητους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να είναι προσεγμένη και καλά μελετημένη. Σίγουρα, η προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα – εφόσον γίνει πραγματικότητα – θα αποκαλύψει τομείς που πραγματικά έχουν την ανάγκη εργαζομένων με τεχνική κατάρτιση και εξειδικευμένες σπουδές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον ιδιωτικό τομέα στην περίπτωση που οι νέες επενδύσεις, υπό ένα νέο καθεστώς που θα μειώνει τους γραφειοκρατικούς φραγμούς, υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Επομένως, τον πρώτο λόγο στις επιλογές των χαμηλόβαθμων και ελάχιστων υψηλόβαθμων υποψηφίων θα είναι τα ΤΕΙ. Υπάρχουν αρκετά ΤΕΙ που προβάλλονται ως εξαιρετικές και έξυπνες επιλογές λόγω της «βέβαιης» επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι, τα ΤΕΙ Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων (5ο πεδίο), Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων και Νοσηλευτικής(3ο πεδίο), Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και Τεχνολογίας Τροφίμων (4ο πεδίο) και το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας(1ο πεδίο) μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικές και ελπιδοφόρες επαγγελματικά επιλογές για όλους τους υποψηφίους.

Αξιοπρόσεκτές είναι και οι προτάσεις που γίνονται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΟΕΦΕ, οι οποίες δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την ελληνική πραγματικότητα. Σίγουρα, όμως, εμφανίζουν ορισμένες τάσεις που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Το ερώτημα, φυσικά, είναι γιατί ένας ελληνικός φορέας που στηρίζει απόλυτα το υπάρχον καθεστώς στην εκπαίδευση προτρέχει να ενημερώσει τη νεολαία για τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Βρετανία, στον Καναδά και σε άλλες χώρες! Τυχαίο; Παρόλα αυτά, μέσα από την προτεινόμενη ιστοσελίδα δίνεται ακόμα μία τάση, καθησυχαστική για όσους σκοπεύουν να επιλέξουν ΑΕΙ Πληροφορικής, Οικονομικών και Βιοτεχνολογίας.

Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να αναζητήσετε, να συνδυάσετε και να αξιολογήσετε τις παραπάνω πληροφορίες μέσα από τις πηγές πληροφόρησής μου, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον σας!

Πηγές:
http://www.oefe.gr/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/tabid/90/Default.aspx?i_naid=25&i_ncsid=3&rft=true

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=16960948

http://www.alec.co.uk/free-career-assessment/best-paying-careers-for-women-men.htm

http://www.alec.co.uk/free-career-assessment/top-10-most-popular-careers.htm