Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οι βάσεις για το 2010: πρώτα συμπεράσματα...

Λίγες μέρες μετά τις εξετάσεις, εφόσον οι μαθητές της Γ' Λυκείου αρχίζουν να αποφορτίζονται από την πίεση που αυτές τους προκάλεσαν, καλό θα ήταν να επιχειρήσουμε ορισμένες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων, πάντα υπό καθεστώς "αναίρεσής" τους. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στις αυξομειώσεις των βάσεων θα διαδραματίσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη βάση του "10"· η απόφαση αυτή συντέλεσε καθοριστικά στην αύξηση της δυσκολίας των θεμάτων τόσο των Μαθηματικών Γ.Π., της Φυσικής Γ.Π. και της Βιολογίας όσο και τη διατύπωσει θεμάτων υψηλών απαιτήσεων στην Λογοτεχνία, στην Ιστορία και στην Βιολογία.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τα βαθολογικά κέντρα φανερώνουν την τάση μείωσης των αριστούχων, οι οποίοι φέτος μπορεί να είναι μόνο το 2% των διαγωνιζομένων. Με δεδομένα ότι μόνο ένα 20% των μαθητών αριστεύσε στη Βιολογία και στα Μαθηματικά Γ.Π. και τα υψηλά  ποσοστά όσων υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση στην Ιστορία και στην Λογοτεχνία, στα Μαθηματικά, στην Φυσική και στην Βιολογία Κατεύθυνσης, αναμένεται να υπάρξει πτώση των βάσεων των ΑΕΙ στα 1ο, 3ο, και 5ο επιστημονικά πεδία. Το σίγουρο όμως είναι πως η πτώση δεν θα είναι θεαματική σε  σχολές που παραδοσιακά επιλέγονται από του υποψηφίους, π.χ. Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σχολές του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και Ιατρική Αθηνών.

Τέλος, προς διάψευση των προσδοκιών ορισμένων υποψηφίων, αναμένεται αύξηση των βάσεων στα ΤΕΙ - ακόμα και αυτών των επαρχιακών πόλεων που δεν προτιμούνται από τους υποψηφίους. Τα μέχρι τώρα σενάρια, ωστόσο, αποκαλύπτουν πως στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 2ου και 4ου πεδίου οι βάσεις μπορεί να μειωθούν κατά 3000 μόρια, ενώ η πιθανότητα εισόδου σε ΤΕΙ ενός υποψηφίου που συγκέντρωσε κάτω από 4500 μόρια δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. 
Πηγές:  
εφ. "Το Έθνος", 31/05/2010
http://www.madata.gr/diafora/panelladikes/64275.html